Mladinski ceh Kresnička Sodražica

DSCF0870_822Mladinski center Kresnička Sodražica, ki deluje v okviru društva MLADINSKI CEH, je bil ustanovljen leta 1995 na pobudo nekaterih žena – danes don Boskovih sotrudnic, ki so ob odraščanju svojih otrok spoznale, da je vzgoja res stvar srca, kot je trdil sv. Janez Bosko, kateri je bil ustanovitelj Oratorija.

Leta 2010 smo praznovali 15-letnico delovanja Kresničke. Ob tej priložnosti se je zamenjalo vodstvo mladinskega centra. Ernest Pirnat je prevzel koordinacijo in večletno uspešno delo gospe Ljubice Košir. Ernest je dobil tudi staro/novo ekipo animatorjev in pomočnikov, kateri vodijo dejavnosti in projekte:

  • ORATORIJ (za otroke od 4-14 let);
  • OTROŠKI ŽIV-ŽAV (predšolski otroci in mlajši osnovnošolci);
  • MLADINSKA SKUPINA SODRAŽICA (srednješolci, študentje in ostali mladi);
  • KLUB MAME MARJETE (za dekleta in žene).

Ob tem velja omeniti tudi druge projekte, ki jih animatorji in drugi pomočniki pripravljajo med letom kot so npr. izobraževanje animatorjev, miklavževanje, božičnica, velikonočne delavnice… V društvu je aktivna skupina preko 30 animatorjev, v pomoč pa so jim tudi dekleta in žene Kluba mame Marjete, ki deluje pod okriljem MC Kresnička.

ORATORIJ-Tina_824Ker so mladi, ki so pred petnajstimi leti začeli kot otroci sodelovati v Kresnički, že odrasli in izkušeni animatorji, prevzemajo odgovornosti pri različnih druženjih. Prav dobro se zavedajo, da so jim bile ob pravem času posredovane prave vrednote, s katerimi danes odgovorno in varno stopajo v življenje. Načrtovano delo v župniji so že večkrat vestno in odgovorno izpeljali, zato jim zaupamo in se vedno znova veselimo njihovih pobud, sodelovanja in uspehov. Večkrat se izkaže, da predvsem z roko v roki, tudi starejši z mlajšimi, zmoremo več in bolje delovati.

Leta 2008 smo na pastoralnem tečaju za laike v Ljubljani vodili delavnico na temo: Informacija o delu z mladimi – primer dobre prakse. Leta 2009 smo bili za naš trud nagrajeni, saj smo na jesenskem srečanju animatorjev iz vse Slovenije (izmed 60-tih župnij) prejeli 1. mesto za najboljši oratorijski izdelek (copatki iz filca).

Veseli smo tudi podpore in sodelovanja s strani naše občine, župnije, osnovne šole, salezijanske skupnosti in vseh, ki nam pri izvedbi programov pomagate. Vsak trenutek smo pripravljeni sprejeti tudi nove sodelavce. Pridružite se nam!

Za posamezne aktivnosti v Kresnički so odgovorni naslednji člani mladinskega centra:

Koordinator Kresničke je Ernest Pirnat (pirnaternest@yahoo.com).

Za informacije pišite na e-mail: klubkresnicka@gmail.com