Script support IE Browser

mag. Blaž Milavec

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sodražica, ena izmed stoterih občin, a naša, je naš domači kot v zavetju naše slovenske domovine. Je kraj, kjer je vse ravno prav in domače. Občino Sodražico predstavljajo bistra voda in sveži zrak, prostrani zeleni gozdovi, hribi in dolina potoka Bistrice. Občino Sodražica predstavlja narava in jo predstavljajo ljudje.Sodražica | Župan Sodraški človek, mogoče nekoliko zadržan, a iskriv in šegav, predvsem pa delaven, bistveno zaznamuje območje med Veliko goro in Slemeni.

Z navzočnostjo skozi stoletja je pustil pečat v kulturni dediščini, ki jo v predstavljajo zlasti cerkve (Sv. Marko, Gora, Nova Štifta), med pomembnejšimi spomeniki zgodovine je tudi rimski zaporni zid (Claustra), ki poteka tudi ob robu naše občine. Vse to opozarja na ne tako nepomemben strateški položaj, saj so naše kraje našle in obiskale marsikatere velike sile, našli so jih najpomembnejši duhovi kulturnih in političnih usmeritev in naziranj.

Največja dediščina našega človeka pa je nedvomno suha roba. Obrt izdelovanja lesenih izdelkov je doma na Slovenskem, vendar izdelovanje in trženje suhe robe, povečini gre za pripomočke za pripravo ali uživanje jedi, predstavlja svojevrsten fenomen (etno) gospodarske dejavnosti, ki je že prerasel v kulturno izročilo.

Ravno bogato kulturno izročilo, ki poleg naravne dediščine krasi našo dolino, predstavlja pomemben doprinos tudi širšemu svetu. Iz naših krajev so izšli jezikovni in literarni poznavalci in ustvarjalci, likovni umetniki ter glasbeni ustvarjalci, ki so v svojem času in na svoj način obogatili ne le lokalni ampak tudi nacionalni in celo globalni prostor. In Sodražica takšne ustvarjalce rojeva tudi danes. Kakor ni Sodražica le odsev zgodovine in minulih časov, ampak je svet, ki živi danes in, ki v sebi skriva močan potencial, ki je seme prihodnosti.

Občina Sodražica, ki se je pred poldrugim desetletjem ponovno ustanovila, živi s svojimi ljudmi in jih poskuša v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podpirati. Mogoče ne toliko oziroma samo kot posameznike, ampak najprej kot skupnosti. In če je nekaj dobro za skupnost, je dobro tudi za posameznika. Predvsem pa občina skuša ustvarjati pogoje, da lahko delaven in odgovoren človek v tem prostoru prebiva in ustvarja.

Naša Sodražica je kot rešeto, mreža prepletena iz viter. Ta simbol je eden izmed najbolj prepoznavnih motivov suhe robe in je vključen tudi v občinski grb. Predstavlja preplet in povezanost mnogih lepot narave in dela domačih človeških rok. A predstavlja tudi sito, ki preseja in marsikaj spusti mimo, najboljše pa zadrži za sebe.

Župan občine Sodražica v mandatu med leti 1998 in 2006 je bil Andrej Pogorelc, Blaž Milavec pa je župan občine Sodražica od mandata 2006-2010 naprej.

 

NUJNI KONTAKTI

Center za obveščanje: 112

Dežurna služba Hydrovoda: 01 893 81 70
Okvara na vodovodu: 051 319 800

Okvara na vročevodu: 041 727 379

Dežurna služba Komunala Ribnica: 01 835 90 80
Cestna služba: 041 903 109 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje, Loški Potok, Sodražica in Velike Lašče: 01 320 42 08

Zdravstveni dom Ribnica: 01 837 22 00

Koledar dogodkov

pon tor sre čet pet sob ned
2
11
12
13
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27

LOKALNE VOLITVE 2022

Občina Sodražica | Lokalne volitve 2022

Suhorobar

Občinsko glasilo Občine Sodražica

Občina Sodražica | Suhorobar revije

Evropski projekti

Občina Sodražica | Povezava na spletno stran Evropski sklad za regionalni razvoj

Občina Sodražica | Evropski projekti LAS

Facebook

Facebook | Sledi nam na Facebooku

Vreme

giweather joomla module