Script support IE Browser

TAMBURAŠKI ORKESTER SODRAŽICA 

Tamburice imajo v Sodražici dolgo tradicijo. Po pripovedovanju starejših so pred drugo svetovno vojno v Sodražici delovale kar tri tamburaške skupine. Leta 1947 je Anton Lovrenčič ustanovil in vodil tamburaško skupino, ki si je inštrumente sposodila od nekdanjih tamburašev Sokolskega društva. Člani te skupine so bili samouki in so igrali brez not. Po treh letih igranja so se razšli zaradi služenja vojaškega roka, dela v tujini oz. v drugih različnih krajih... Tamburaši so se zbrali zopet leta 1979 in leta 1982 ustanovili tamburaško skupino »Glas«, ki jo štejemo za predhodnico današnjega ansambla. 

Po Janezu Lesarju je vodenje tamburašev prevzel Milan Štupica. Leta 2003 so skupino pomladili, jo kadrovsko okrepili in uradno ustanovili Tamburaški orkester Sodražica. Vodenje društva je prevzel Alojz Sterle, od leta 2005 pa je vodja skupine in predsednik Jože Košmrlj. Kmalu so tamburaši začeli uvajati tudi petje, ki ga prej niso niti poizkušali. Igrajo narodne in starograjske pesmi, nekatere svetovne uspešnice, vse do dalmatinskih pesmi, ki v tamburaški izvedbi zazvenijo čisto posebno.

Izdali so dve zgoščenki z naslovom Tamburaški orkester Sodražica in Moja Sodražʼca.

Od leta 2004 vsako leto pripravijo v Sodražici božično-novoletni koncert, ki je praviloma 25. decembra, od leta 2012 pa sodelujejo na Večeru na trgu, ki poteka v sklopu Psoglavskih dni. Sicer pa igrajo po vsej Sloveniji in tudi v tujini oz. kamor jih povabijo, radi pridejo, če le utegnejo.tamburasi

ANSAMBEL FRANCA MIHELIČA

Franc Mihelič je z glasbo in harmoniko povezan od zgodnjega otroštva. Že kot je šolar osnoval svoj prvi ansambel, igral je tudi kot srednješolec, v triu, s kitaro in kontrabasom, najprej skladbe drugih takrat najbolj znanih ansamblov narodno-zabavne glasbe ter postopoma ustvarjal svoje lastne skladbe. Ob stalni prisotnosti v javnosti, prvih uspehih v medijih, snemanjih in gostovanjih ter oblikovanju sedanjega sestava, inštrumentalnega tria s pevci leta 1970, štejemo to leto za začetek sedanje uspešne glasbene poti Ansambla Franca Miheliča.

Skupina je svoj sestav, razen razširitve v značilni kvintet med leti 1988 in 1996, le malo spreminjala. Ob ustanovitelju v ansamblu od začetka delovanja do njegove bližajoče se 50-letnice deluje pomembna sopotnica skupine, pevka Bernarda Mihelič, ansambel pa danes sestavljajo še pevec Ivan Hudnik, kitarist Milan Kokalj in basist Tadej Mihelič, ki je tudi ansamblov glasbeni producent in snemalec. 

Ansambel Franca Miheliča je s koncerti, z glasbenimi uspešnicami, prisotnostjo v medijih, nešteto snemanji za več kot sto raznovrstnih nosilcev zvoka, z marljivim delom in vztrajnostjo, s številnimi gostovanji po domovini in tujini v cvetoberu slovenske narodno-zabavne glasbe s svojo osebno barvo avtorskih skladb in izvajalskim slogom med najbolj značilnimi in prepoznavnimi.

ansambel franca mihelica

ANSAMBEL ROKA ŽLINDRE

Ansambel Roka Žlindre so ustanovili leta 2005. Deluje kot inštrumentalni trio s pevcema, sestav glasbenikov skupine se je od ustanovitve neznatno spreminjal, kmalu pa se je v svetu narodno-zabavne glasbe potrdil na raznovrstnih glasbenih prireditvah, najprej na lokalnih in nato na osrednjih festivalih te glasbene zvrsti pri nas. Izvaja svojo avtorsko glasbo, polke in valčke, v katerih išče svojo prepoznavnost, ter priljubljene skladbe in uspešnice drugih znanih avtorjev tovrstne glasbe. Ansambel je nastopal med rojaki v Kanadi in Združenih državah Amerike, prisoten je v medijih, pogosto sodeluje s televizijskimi produkcijami, snemal je za raznovrstne nosilce zvoka, za svoj največji uspeh pa šteje zastopanje Slovenije in nastop na tekmovanju Pesem Evrovizije leta 2010.

ansambel roka zlindre

NUJNI KONTAKTI

Center za obveščanje: 112

Dežurna služba Hydrovoda: 01 893 81 70
Okvara na vodovodu: 051 319 800

Okvara na vročevodu: 041 727 379

Dežurna služba Komunala Ribnica: 01 835 90 80
Cestna služba: 041 903 109 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje, Loški Potok, Sodražica in Velike Lašče: 01 320 42 08

Zdravstveni dom Ribnica: 01 837 22 00

Koledar dogodkov

pon tor sre čet pet sob ned
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
17
18
19
21
24
25
26
27
28
29
31

LOKALNE VOLITVE 2022

Občina Sodražica | Lokalne volitve 2022

Suhorobar

Občinsko glasilo Občine Sodražica

Občina Sodražica | Suhorobar revije

Evropski projekti

Občina Sodražica | Povezava na spletno stran Evropski sklad za regionalni razvoj

Občina Sodražica | Evropski projekti LAS

Facebook

Facebook | Sledi nam na Facebooku

Vreme

giweather joomla module