Script support IE Browser

V petek, 23. septembra, je v parku pri župnijski cerkvi v Sodražici potekalo odkritje spomenika dr. Ivanu Prijatelju, rojenemu na Vinicah pred skoraj 150. leti. Slavnostna govornica je bila ena največjih poznavalk dela dr. Ivana Prijatelja, izr. prof. dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka, ki je orisa delo in poudarila Prijateljev prispevek pri razvoju slovenske literarne znanosti in še posebej zgodovinopisja.

Župan mag. Blaž Milavec je v pozdravni besedi poudaril, da je prav, da smo se tudi v domači občini z odkritjem doprsnega kipa poklonili velikemu slovenskemu literatu, utemeljitelju literarne zgodovine na Slovenskem in enemu prvih univerzitetnih profesorjev pred dobrim stoletjem ustanovljene Univerze v Ljubljani ter domoljubu dr. Ivanu Prijatelju.  Ob tej priložnosti se je tudi zahvalil vsem, ki so kakor koli prispevali, da je dr. Prijatelj dobil svoj spomenik v Sodražici, še posebno avtorju spomenika akademskemu kiparju Mirsadu Begiću, ki je tudi avtor doprsnih kipov akademskega kiparja Franceta Goršeta in škofa Stanislava Leniča, ki še stojita v parku. Zato smo bili še toliko bolj veseli, da je sprejel naročilo tudi za to delo, s katerim pri nas pušča pomemben umetniški pečat.

Prireditev so s z ljudskim plesom obogatili otroci iz sodraškega vrtca, z recitalom in pesmijo pa učenke in učenci OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica, z izbranim besedilom voditeljica Majda Ilc Husein ter Oktet Gallus.

i.prijatelj1 min 

NUJNI KONTAKTI

Center za obveščanje: 112

Dežurna služba Hydrovoda: 01 893 81 70
Okvara na vodovodu: 051 319 800

Okvara na vročevodu: 041 727 379

Dežurna služba Komunala Ribnica: 01 835 90 80
Cestna služba: 041 903 109 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje, Loški Potok, Sodražica in Velike Lašče: 01 320 42 08

Zdravstveni dom Ribnica: 01 837 22 00

Koledar dogodkov

LOKALNE VOLITVE 2022

Občina Sodražica | Lokalne volitve 2022

Suhorobar

Občinsko glasilo Občine Sodražica

Občina Sodražica | Suhorobar revije

Evropski projekti

Občina Sodražica | Povezava na spletno stran Evropski sklad za regionalni razvoj

Občina Sodražica | Evropski projekti LAS

Facebook

Facebook | Sledi nam na Facebooku

Vreme

giweather joomla module