Script support IE Browser

Občina Sodražica se je v letu 2023 pridružila projektu »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, v okviru katerega se je odvil terenski nabor podatkov o fizični dostopnosti Sodražice. Podatke je zbirala in uredila strokovna ekipa Geodetskega inštituta RS (GI), zbrani podatki pa so objavljeni v pregledovalniku Dostopnost prostora https://pregledovalnik.dostopnost-prostora.si/, kjer so na enem mestu enotno prikazani podatki o fizični dostopnosti urbanih prostorov vseh v projektu sodelujočih občin.

Projekt je namenjen izboljšanju fizične dostopnosti in mobilnosti za vse prebivalce posamezne sodelujoče občine, predvsem za starejše, za osebe s senzornimi okvarami vida in sluha ter za gibalno ovirane. Strokovnjaki z Geodetskega inštituta Slovenije so v okviru projekta do zdaj izvedli že več kot 70 pregledov fizične dostopnosti urbanih občinskih infrastruktur. Strokovni sodelavec GI-ja, Jani Demšar, je izpostavil, da je pri tovrstnih ocenjevanih fizične dostopnosti vedno nujno sodelovanje z invalidi oziroma ciljno skupino prebivalcev z oviranostmi, saj lahko le oni verodostojno in iz lastnih izkušenj ocenijo ustrezno ali neustrezno dostopnost urbane arhitekture. V Sodražici je nabor podatkov izvedel zajemalec Aljoša Škaper.

Na podlagi zajetih podatkov o dostopnosti infrastrukture za ranljive skupine v sodelujočih občinah nastaja spletni pregledovalnik, v katerem so dostopne informacije o fizičnih ovirah na poti, dostopnosti javnega prometa, parkirnih mest, primernosti javnih objektov ter poti in prehodov za pešce. Podatki so vsem uporabnikom za boljše omogočanje lastne mobilnosti na voljo brezplačno, upravljalcem infrastrukture pa služijo za odpravo ovir v urbanih prostorih.

Projekt, ki ga izvaja Geodetski inštitut Slovenije, vodi in financira pa Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE), poteka že od leta 2016, do zdaj pa se mu je pridružilo že več kot 75 občin iz vse Slovenije, ki imajo skupno skoraj 1,4 milijona prebivalcev. Cilj projekta je priključitev vseh 212 slovenskih občin.

dostopnost

NUJNI KONTAKTI

Center za obveščanje: 112

Dežurna služba Hydrovoda: 01 893 81 70
Okvara na vodovodu: 051 319 800

Okvara na vročevodu: 041 727 379

Dežurna služba Komunala Ribnica: 01 835 90 80
Cestna služba: 041 903 109 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje, Loški Potok, Sodražica in Velike Lašče: 01 320 42 08

Zdravstveni dom Ribnica: 01 837 22 00

Koledar dogodkov

LOKALNE VOLITVE 2022

Občina Sodražica | Lokalne volitve 2022

Suhorobar

Občinsko glasilo Občine Sodražica

Občina Sodražica | Suhorobar revije

Evropski projekti

Občina Sodražica | Povezava na spletno stran Evropski sklad za regionalni razvoj

Občina Sodražica | Evropski projekti LAS

Facebook

Facebook | Sledi nam na Facebooku

Vreme

giweather joomla module