Script support IE Browser

Podobno kot velja za aktualno športno sceno, je svoje misli na proslavi ob državnem prazniku v Sodražici strnil Jelko Kacin, v prvi demokratični vladi Republike Slovenije sprva namestnik obrambnega ministra Janše, v času osamosvojitve in vojne za Slovenijo pa minister za informiranje. Ob bližajočem prazniku dnevu državnosti smo namreč imeli mašo za domovino in nato tudi priložnostno slovesnost pri obeležju slovenske osamosvojitve v parku na trgu v Sodražici. Mašo za domovino je tokrat v župnijski cerkvi sv. Marije Magdalene daroval bloški župnik, sicer doma z Globeli, Simon Virant, ki je v svoji pridigi izpostavil hvaležnost do vseh, ki so skozi zgodovino pripomogli k rasti narodne zavesti in prispevali, da smo pred 33 leti lahko razglasili svojo državo.

Na proslavi je uvodoma v imenu občine zbrane nagovoril podžupan Ernest Pirnat. Poudaril je pomen osamosvojitve naše države in tudi občine, ki je 7 let mlajša. Tankočutno je primerjal obe skupnosti, njun napredek in vse splošno stanje od osamosvojitve do danes. Za obe je izpostavil izkazan uspeh in pozitiven doprinos k razvoju skupnosti tako občanov kakor državljanov. Na koncu je ponovno izpostavil pomen ozaveščanja mladih o osamosvojitvenem dogajanju in pomenu preko šolskega sistema in kritično zaključil, da ostaja še prostor za več tovrstnih vsebin v pedagoškem programu.

Slavnostni govornik tokratne proslave ob dnevu državnosti v Sodražici pa je bil, kot je že bilo omenjeno, legendarni t.i. prvi govorec osamosvojitvene vlade, Jelko Kacin. Vsem so namreč še poznane njegove tiskovne konference v Cankarjevem domu, kjer z jasno besedo in prepričljivostjo vodil vzporedni boj na komunikacijskem področju v času desetdnevne vojne. Kacin je v svojem govoru predstavil del svojega videnja osamosvojitvenih procesov, izpostavil je tudi osebe in dogajanje na območju naše občine v času priprav na osamosvojitev ter še posebej poudaril pomen tudi manjših sredin kot je npr. naša občine v takšnih procesih. V svojem razmišljanju je izpostavil primerjavo z današnjimi geopolitičnimi razmerami, kjer je posebej poudaril podporo Ukrajini kot demokratični državi, ki je napadena kot je bila pred 33 leti napadena nova slovenska demokracija s strani takratne JLA.

Slovesnost, ki sta jo poleg številnih s svojo prisotnostjo počastila tudi poslanca v državnem zboru Jože Tanko in Janez Cigler Kralj, so obogatili praproščaki in predstavniki veteranskih združenj in gasilcev. S pesmijo in deklamiranjem pa so jo dodatno polepšali člani Vokalne skupine Koral in učenki OŠ dr. Ivana Prijatelja iz Sodražice Anela Kuduzović in Zala Cvar. Prireditev je tudi tokrat vodila Lana Košir.

masa 22.6.2024

 

NUJNI KONTAKTI

Center za obveščanje: 112

Dežurna služba Hydrovoda: 01 893 81 70
Okvara na vodovodu: 051 319 800

Okvara na vročevodu: 041 727 379

Dežurna služba Komunala Ribnica: 01 835 90 80
Cestna služba: 041 903 109 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Dobrepolje, Loški Potok, Sodražica in Velike Lašče: 01 320 42 08

Zdravstveni dom Ribnica: 01 837 22 00

Koledar dogodkov

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
5
6
8
9
10
13
15
16
17
18
19
22
23
24
25
27
28
29
30
31

LOKALNE VOLITVE 2022

Občina Sodražica | Lokalne volitve 2022

Suhorobar

Občinsko glasilo Občine Sodražica

Občina Sodražica | Suhorobar revije

Evropski projekti

Občina Sodražica | Povezava na spletno stran Evropski sklad za regionalni razvoj

Občina Sodražica | Evropski projekti LAS

Facebook

Facebook | Sledi nam na Facebooku

Vreme

giweather joomla module